Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΛΑΕΚ 2012

   Το ΛΑΕΚ είναι η εργοδοτική εισφορά 0,45% που καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., υπέρ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.).Η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται για τους ασφαλισμένους που υπάγονται έστω και σε ένα κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ, συνεισπράττεται με τις υπέρ ΙΚΑ εισφορές και υπολογίζεται επί των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές του ΙΚΑ.
   Οι πόροι του ΛΑΕΚ που αποδίδονται στις επιχειρήσεις και αφορούν στην επαγγελματική κατάρτιση δε λογίζονται ως έσοδα και απαλλάσσονται από κάθε φορολογική επιβάρυνση.

·        Δικαιούχοι Φορείς:

   Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα.
   Το προσωπικό το οποίο έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε ένα Κλάδο Ασφάλισης του ΟΑΕΔ. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Κατ΄ εξαίρεση οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις μπορούν να καταρτίζονται και κατά το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν.

·        Απαραίτητες Προϋποθέσεις Ένταξης:
   Η καταβολή στο ΙΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% από την επιχείρηση για τους εργαζόμενους σε αυτήν για το έτος 2012.
Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσης η μη συμμετοχή της επιχείρησης σε πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ για εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις.

·        Περίοδος Υλοποίησης των Προγραμμάτων Κατάρτισης:

   Τα προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται από την 20/03/2012 έως και την 20/12/2012.

·        Εισηγητές Προγραμμάτων Κατάρτισης:

   Όσοι επιθυμούν να διδάξουν σε προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής στο μητρώο των εισηγητών ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ (πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://laek.oaed.gr) και να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για έλεγχο στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
Κανένας εισηγητής δεν μπορεί διδάξει σε πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ αν προηγουμένως δεν έχει λάβει τον Αριθμό Μητρώου Εισηγητή από τον ΟΑΕΔ.

·        Διαδικασία Αποπληρωμής των Προγραμμάτων Κατάρτισης:

   Το τελικό ποσό αποπληρωμής των προγραμμάτων κατάρτισης καταβάλλεται στην επιχείρηση μετά την πιστοποίηση της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ.
   Η επιχείρηση θα πρέπει να:
      1. Καταχωρεί ηλεκτρονικά όλες τις δαπάνες που αφορούν τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποίησε το έτος 2012.
      2. Προσκομίζει ως φυσικό αρχείο, στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, ένα διαβιβαστικό έγγραφο-αίτηση αποπληρωμής της επιχείρησης με συνημμένα  τα αντίγραφα των παραστατικών δαπανών όλων των προγραμμάτων κατάρτισης ανά κατηγορία δαπάνης και ανά πρόγραμμα.
   Για δαπάνες που αφορούν ωριαία αποζημίωση καταρτιζομένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ατόμου που απασχολήθηκε για την γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος και εσωτερικών εκπαιδευτών, η επιχείρηση προσκομίζει δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα αναγράφεται ότι οι παραπάνω είναι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης και τους έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη αμοιβή σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.      Επιπλέον θα αναγράφεται ότι οι φωτοτυπίες των τιμολογίων είναι γνήσια αντίγραφα των πρωτοτύπων.
      3. Αποστέλλει το φυσικό αρχείο αποπληρωμής του στο πρωτόκολλο της Διοίκησης ΟΑΕΔ, (Εθνικής Αντίστασης 8 – Άλιμος).

*Η επιχείρηση πρέπει να έχει στη κατοχή της και να τηρεί στο φυσικό της αρχείο σε φωτοαντίγραφα όλα τα αναγκαία παραστατικά κόστους του προγράμματος τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων κατάρτισης.

·        Διαδικασία Υποβολής Πρότασης Υλοποίησης Προγράμματος:

    1. Η όλη διαδικασία της υποβολής, του ελέγχου καθώς και της αποπληρωμής των προγραμμάτων κατάρτισης, γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον κεντρικό κόμβο του ΛΑΕΚ ( http://laek.oaed.gr ).
   2. Η ηλεκτρονική υποβολή πρότασης υλοποίησης προγραμμάτων μπορεί να γίνεται τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.
   3. Η συμπλήρωση όλων των ηλεκτρονικών πεδίων θεωρείται ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης για το αληθές όλων των στοιχείων που δηλώνει.
   4. Σε περίπτωση καταχώρησης ηλεκτρονικά από την επιχείρηση ελλιπών ή ανακριβών στοιχείων και ειδικά όσον αφορά στοιχεία σχετικά με τον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ή τη δήλωση ενός διαφορετικού  ταχυδρομικού κώδικα ή διαφορετικού αρμόδιου ΚΠΑ από αυτό που υπάγεται ο τόπος υλοποίησης του προγράμματος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα θεωρείται ΑΚΥΡΟ και δεν θα αποπληρώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου